Giełda Zdrowia w naszej szkole "Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz. Tam człowiek prawie Widzi na jawie I sam to powie, Że nic nad zdrowie..." powiemy za Janem Kochanowskim. W związku z ochroną zdrowia i promocją zdrowego stylu życia 12 grudnia 2017 roku została zorganizowana w naszej szkole Giełda Zdrowia. Głównym organizatorem była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krasnymstawie, współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie oraz wszystkie szkoły ponadgimnazjalne z terenu naszego powiatu. Odbiorcami giełdy byli uczniowie wszystkich szkół. Impreza rozpoczęła się wykładem pani Bogumiła Prymaczuk na temat zdrowia pochodzącego z naturalnej żywności. Był też quiz o tematyce zdrowotnej z atrakcyjnymi nagrodami dla uczniów. My odpowiadaliśmy za poczęstunek i myślimy, że wstrzeliliśmy się w trend zdrowej kuchni i udowodniliśmy, że zdrowa żywność, nie musi być nudna, mdła i monotonna. Przygotowaliśmy kilka potraw, które możecie wykonać u siebie w domach, są lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo dostarczają składników pokarmowych, witamin i minerałów. Przygotowaliśmy: - zupę krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni - zupę krem z brokuła Kaszotto - wzorowana na włoskim risotto potrawa z kaszy gryczanej w towarzystwie samych zdrowych warzyw. Przegląd warzywnych pasztetów: z selera, z ciecierzycy, z soczewicy i z cukinii - jest to pyszna alternatywa dla wędlin. Przepiórcze jaja marynowane. Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i warzywami grillowanymi - idealna na kolację. Sałatka z jajem, brokułem i rzodkiewką podana na różnych sałatach. Rollsy z pełnoziarnistych placków z mango, kaki i łososia - doskonała przekąska na drugie śniadanie. Rollsy z grillowanej cukinii, a w środku samo zdrowie - hummus i świeże warzywa. Rolada pomidorowa ze schabem i delikatnym serkiem. Słupki warzywne do maczanek np.: hummus z zieloną pietruszką, hummus z pomidorami suszonymi lub twarożek z jogurtem naturalnym i czosnkiem. Na deser same zdrowe słodkości: - ciasteczka owsiane z tartą marchewką i żurawiną - ciasteczka owsiane z jabłuszkiem - ciasteczka owsiane z bananem - ciasto z cukinią A do chrupania, na przykład przed telewizorem proponujemy jabłkowe chipsy. Wszystko to przygotowane na bazie produktów ekologicznych: owoce i warzywa z lokalnej uprawy, jaja od szczęśliwych kur, miód z okolicznej pasieki. Do popijania natomiast zaproponowaliśmy: - wodę z miętą i cytrusami - owocowe herbatki - i nasz hit - tymiankowa witalność na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowej aury, osłodzone miodem z dodatkiem soku z cytryny. Wszystkie te potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych naszej szkoły z klasy 1tz: Aleksandra Gustaw, Karolina Szuryga i Patrycja Opalińskia, z klasy 2tz: Natalia Badzio i Aleksandra Gutowska, z klasy 3tz: Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Iwona Król, Edyta Szewczak i Przemysław Solan, oraz z klasy 3k: Jakub Kalman. W giełdzie brali również udział uczniowie klasy 4tz: Agata Opalińska i Piotr Frańczak. Wszystko pod opieką nauczycielek praktycznej nauki zawodu: pani Katarzyny Mańko, pani Katarzyny Oleszczuk, pani Agnieszki Pawlas, pani Małgorzaty Typiak, a całość naszych działań skoordynowała pani Agata Sadlak-Skrzypek. Poprzedni artykuł Następny artykuł