TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Symbol zawodu: 343404
Okres nauki: 5 lat w Technikum
Języki obce: język niemiecki, język angielski
Kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą.
Zajęcia w naszej szkole prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. Zajęcia praktyczne odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje uczniowie zdają w swojej pracowni, czyli w dobrze znanych sobie warunkach. Uczniowie szkoły mają możliwość odbywania praktyki zawodowej w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą w ramach programów międzynarodowych ERAZMUS+. Ponadto w ramach realizowanych w szkole projektów unijnych uczniowie mogą rozwijać swoje gastronomiczne pasje i umiejętności, zdobywając dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista. W szkole organizowane są liczne warsztaty i szkolenia (m.in. z kuchni molekularnej i sushi). Uczniowie naszej szkoły biorą udział w konkursach i olimpiadach tematycznych, prowadzą szkolnego bloga kulinarnego, na którym publikują przepisy i zdjęcia przygotowanych potraw, doskonaląc umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.