Projekt unijny ,,Nowa szkoła zawodowa" - umowa podpisana o dofinansowanie projektu.

Ocena użytkowników:  / 0

18 kwietnia 2017 roku w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie podpisaliśmy umowę o dofinansowanie realizacji projektu z działania 12.4 Kształcenie zawodowe. Tytuł projektu „Nowa szkoła zawodowa”. Realizacja od czerwca bieżącego roku. Kwota projektu 980 tyś. zł.

proj3

proj2

proj4

proj1

 

Kolorowy, babeczkowy zawrót głowy

Ocena użytkowników:  / 0
DSC 0371
 
 
Wczoraj kury tak gdakały, 
nasze jajka oszalały...
malowały się w paseczki, 
i w kółeczka i wstążeczki. 
Teraz wszystkie krzyczą – Hurra! Hurra! 
Wesołego Alleluja
 
Wielki Postu to czas zastanowienia nad samym sobą i czas niesienia pomocy innym. Fundacja ,,Dr Clown" już tradycyjnie wspólnie z Kulinarnymi „Zetki” z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie i klasą pierwszą (wychowawca pani Renata Suryś) z Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie przygotowała słodkie świąteczne niespodzianki dla wychowanków domów dziecka i placówek specjalnych na terenie województwa lubelskiego. Kolorowo przyozdobione i zapakowane babeczki wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi zostaną przekazane również małym pacjentom szpitali w Krasnymstawie, Chełmie, Świdniku, Lubartowie, Lublinie i Zamościu itp.
       "Kulinarnych" w tym przedsięwzięciu reprezentowały: panie Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk oraz uczniowie - Monika Matycz (kl 3k), Jakub Kalman (kl. 2k).
     Najlepsze Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim naszym przyjaciołom i sympatykom składają: Fundacja ,,Dr Clown'' Region Lubelszczyzna, „Kulinarni Zetki” w Krasnymstawie i Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie. 
* foto. Przemysław Sarzyński 
 
 
DSC 0026
 
DSC 0375
 
 
DSC 0386
 
DSC 0378
 
DSC 0391

Życzenia Wielkanocne

Ocena użytkowników:  / 0

Zdrowych, spokojnych świąt Wielkanocnych, pełnych nadziei oraz miłości. Pogodnego nastroju, oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań, wśród rodziny i najbliższych przyjaciół życzy dyrekcja, grono pedagogiczne i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

wesolych swiat

 

Spacer po zawodach w ZSP nr 1

Ocena użytkowników:  / 1

spacer

 

Drodzy gimnazjaliści, zapraszamy 26 kwietnia 2017 roku o godz. 11.00 na Dni Otwarte naszej szkoły.

 Nasza szkoła posiada bogatą ofertę edukacyjną. Chcielibyśmy przybliżyć Wam nasze kierunki kształcenia, dlatego zamierzamy zorganizować dla Was spacer po zawodach. W najbliższym czasie będziemy publikować informacje o każdym kierunku kształcenia naszej oferty edukacyjnej. Zapraszamy - Zetka kształci zawodowo - Postaw na zawód!!! (informacje będą zamieszczane na stronie internetowej i facebooku szkoły).

Szkoła branżowa I stopnia:
Murarz i tynkarz
Mechanik pojazdów samochodowych
Fryzjer
Kucharz
Klasa wielozawodowa – kształcąca w zawodach niszowych np.; sprzedawca, piekarz, cukiernik. Uczeń jest pracownikiem młodocianym, otrzymuje wynagrodzenie a czas nauki wlicza się do stażu pracy

Technikum:
Technik żywienia i usług gastronomicznych – specjalista z zakresu żywienia i dietetyki
Uczniowie uczą się:
 - sporządzania potraw i napojów,
- organizacji żywienia i usług gastronomicznych,
Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:
-odjąć zatrudnienie w barach, hotelach, restauracjach
-otworzyć własny lokal gastronomiczny
Praktyki zawodowe dla najlepszych odbywają się w zagranicznych lokalach gastronomicznych

Technik pojazdów samochodowych – diagnosta i serwisant pojazdów samochodowych

Uczniowie uczą się:
 - diagnozowania i naprawy podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
 - diagnozowania oraz naprawy elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych
 - organizacji i prowadzenia procesu obsługi pojazdów samochodowych
Nauka na specjalistycznym sprzęcie diagnostycznym i oprogramowaniu. Praktyki w serwisach samochodowych m.in. SCANIA Polska
PRAWO JAZDY BEZ ŻADNYCH OPŁAT
Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:
- pracować w serwisach samochodowych, salonach sprzedaży, stacjach obsługi samochodów
- otworzyć własny warsztat serwisowo-samochodowy

Technik ekonomista – menadżer w firmie, księgowy i doradca finansowy

Uczniowie uczą się:
- planowania i prowadzenia działalności gospodarczej w organizacji
- obliczania podatków i dokonywania rozliczeń
- prowadzenia spraw kadrowo-płacowych
- sporządzania analiz i sprawozdań
- prowadzenia rachunkowości i marketingu
- zasad funkcjonowania rynku walutowego, akcji, rynków finansowych
Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:
- pracować w banku, w urzędach, w biurach podatkowych, analitycznych, domach maklerskich
- otworzyć własną kancelarię podatkową, świadczyć usługi księgowe i analityczne

Technik mechanik – klasa tworzona we współpracy z lokalnymi pracodawcami branży metalowej, praktyczna nauka zawodu odbywa się i pracodawców w realnych warunkach produkcyjnych, a najlepsi uczniowie mają zagwarantowane zatrudnienie po ukończeniu szkoły.
Uczniowie uczą się:
- użytkowania obrabiarek skrawających w tym sterowanych numerycznie CNC
- organizacji i nadzorowania procesów produkcji maszyn i urządzeń

Technik usług fryzjerskich – specjalista od stylizacji i wizażu

Uczniowie w klasie wizażu i stylizacji fryzur uczą się:
- wykonywania zabiegów fryzjerskich,
- projektowania i stylizacji fryzur,
Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:
- podjąć zatrudnienie jako charakteryzator, stylista fryzur, wizażysta
- otworzyć własne studio fryzur i wizażu

Technik budownictwa – organizator robót, kosztorysant, projektant wnętrz
Uczniowie w klasie nowoczesnych technologii budownictwa uczą się:
- wykonywania prac wykończeniowych w budownictwie,
- organizacji i kontroli robót budowlanych,
 - sporządzania kosztorysów i sporządzania dokumentacji przetargowej w nowoczesnych programach specjalistycznych
Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:
- założyć własną firmę budowlaną
- pracować w biurach projektowych, nadzorze budowlanym lub w firmach budowlanych

Nasza szkoła oferuje również naukę w :

Liceum ogólnokształcące dla dorosłych – absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej rozpoczynają naukę od klasy drugiej (III semestru) realizując program liceum. Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym to geografia i informatyka. Ukończenie liceum daje możliwość przystąpienia do matury i uzyskania wykształcenia średniego.

Szkoła Policealna nr 1 w Krasnymstawie - nauka trwa 4 semestry, nauka jest bezpłatna.

- technik rachunkowości

- technik administracji

Kwalifikacyjne kursy zawodowe – dla pełnoletnich uczniów są możliwością zdobycia dodatkowych kwalifikacji zawodowych (dodatkowego zawodu), a dla osób dorosłych, którzy chcą zdobyć zawód daje możliwość uzupełnienia takiego wykształcenia. Jest to bezpłatna forma kształcenia osób dorosłych w systemie zaocznym.

 

Praktyki gastronomiczne na Sycylii

Ocena użytkowników:  / 0

 Na przełomie stycznia i lutego 10 uczennic (Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała) i 2 absolwentki (Natalia Basa, Klaudia Haratym) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 z klas gastronomicznych uczestniczyło w praktykach zawodowych z dziedziny gastronomii na Sycylii. 

    Było to możliwe dzięki nawiązaniu współpracy z Fundacją Zielony Słoń. Fundacja “Zielony Słoń” na podstawie umowy z FRSE nr POWERVET-2016-1-PL01-KA102-024895 realizuje projekt „Praktyki gastronomiczne na Sycylii” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

    Celem projektu było podniesienie umiejętności zawodowych uczniów i absolwentów szkół gastronomicznych poprzez praktyczną naukę zawodu. Poprzez realizację niniejszego projektu dąży się do podniesienia poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności, w szczególności w zakresie ich przydatności dla rynku pracy dzięki możliwościom dotyczącym mobilności edukacyjnej oraz dzięki zacieśnionej współpracy między środowiskiem kształcenia i szkolenia a środowiskiem pracy.

    Miejscem praktyk była Barcellona Pozzo di Gotto. Jest to miejscowość położona na północnym wybrzeżu Sycylii. Należy do prowincji miasta Mesyna, jednego z najważniejszych miast na Sycylii. Barcellone Pozzo di Gotto zamieszkuje ok. 50000 mieszkańców. Jest to spokojne miasto, położone nad morzem, bardzo tłumnym i głośnym podczas dnia i spokojniejszym wieczorami. Jest tutaj wiele interesujących miejsc do odwiedzenia takich jak parki narodowe, muzea, starożytne wioski i zabytki.

 Staże zostały zapewnione w najlepszych lokalach gastronomicznych w regionie. 
Były to:

• U FUNNU s.r.l., Piazza S. Sebastiano 10, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Masterchef Steak House, Via Ferdinando D’Amico 9, Barcellona Pozzo di Gotto 

• DOP, Piazza Stazione 22/23, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Perditempo, Via Longo, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Marius il Ristorante, Via Arcodaci 14/16, Barcellona Pozzo di Gotto 

• Da Carmelo SC S.R.L.S. , Via Stretto V Garrisi 33, Barcellona Pozzo di Gotto 

• La Galleria, Via Giuseppe Garibaldi 93, Barcellona Pozzo di Gotto 

   W ramach praktyk uczennice między innymi uczyły się planowania produkcji danej potrawy, monitorowania stanu zapasów i składania zamówień, obsługi wybranych urządzeń gastronomicznych, utrzymywania bezpiecznego i higienicznego miejsca pracy, przyjmowania zamówień i informowania gości o wyborze posiłku, zrozumienia i obsługi narzędzi sprzedażowych, zrozumienia różnych kultur kulinarnych i nawyków żywieniowych, doboru zastawy stołowej, organizacji i realizacji imprez z punktu widzenia gastronomicznego itp. 

    Na zakończenie projektu uczestnicy otrzymali "A certyfikat kwalifikacyjny Rocca" oraz EUROPASS. 

    W czasie wolnym uczennice miały okazję odwiedzić kilka wspaniałych miejsc na Sycylii i poznać kuchnię włoską i sycylijską w lokalnych restauracjach. Mamy nadzieję, że ich doświadczenie życia za granicą było pomocne i kulturowo satysfakcjonujące. Po powrocie podzieliły się z pozostałymi „Kulinarnymi” swoimi spostrzeżeniami oraz kilkoma przepisami. Na początek zachęcamy was do spróbowania arancini na stronie bloga szkoły kulinarnizsp1kras.blogspot.com. A już wkrótce kolejne włoskie przepisy. 

 

Obraz1

 

16359208 794267537378649 122221310 n

 

16444102 1863248560566639 881730138 o

 

16466926 798215716983831 1790999344 n

 

16468962 798215713650498 1573193774 n

 

16469129 799204930218243 235355344 n

 

16507089 798215673650502 1414718004 n

 

16780642 1123093857800915 757698068 n

 

16788014 1282793085133700 7685897 n

 

16788223 1282856501794025 895759639 n

 

16790854 977154969081188 473649633 n

 

16808666 1120233888103362 129659617 n

 

16809297 751799644974676 1600925371 n

 

16809464 804517653020304 203793444 n

 

Obraz2

 

Obraz3

 

Obraz4

 

Obraz5

 

Obraz6

 

Obraz7

 

Obraz8

 

Obraz9

Szukaj

Menu użytkownika